Opaťák 22. 2. 2015

DSC01877

Už 25 let se pravidelně scházíme při příležitosti data 17. 2. u skautských kluboven v Ratboři, abychom se vydali zapálit slavnostní oheň na Opaťák. Letos tuto akci dostal na starost Paulie a jako jeho pomocník byl vybrán Šáfa.

 Jak bylo plánováno, 22. února jsme se sešli v 8:00 u kluboven. Nicméně až po klasické čekací čtvrthodince jsme se ve čtvrt na devět opravdu sešli. Rozdělili jsme se po oddílech a každá skupina dostala šifru s instrukcemi. Vlčata a Světlušky mřížku a Skauti a Skautky morseovku. Text zprávy byl stejný. Bohužel z družiny skautek se nám letos účast nezdařila a pouze dvě se dostavily.

 Po vyluštění šifry se oddíly dozvěděly, že mají najít měšec se symbolickými 25 lety střediska. Po oddílech jsme se potom vydali na cestu. Před námi byli 3 stanoviště. Vytvořit báseň, rozpoznat fotky a vyplnit kvíz o historii střediska. Na Opaťáku jsem připravil dobývací hru, ve které měly oddíly za úkol probojovat se s co nejvíce léty do kruhu. Po ukončení programu došlo konečně na vyhlášení výsledků.

 Na poslední část programu se přidal i oddíl Kozoroh, který dorazil až z Kozojed.

S podivem všech soutěž vyhrála dvoučlená družina skautek. – GRATULUJEME!

 Okolo jedenácté jsme úspěšně zapálili oheň a zazpívali pár písní. Během slavnostního ohně nám Hugo – Adolf Lisý krátce přiblížil v průběh založení našeho střediska a jak jsme se dostali až na Opaťák. Slavnostní oheň jsme ukončili písní loučení a okolo dvanácté jsme se přesunuli k mohyle, která se nám každoročně úspěšně zvětšuje.

.DSC01896

Jako první nás opustil oddíl Kozorohů, kteří zdárně chytili autobus zpět do Kozojed. Jako poslední jsme si na Opaťáku dali slavnostní pokřik. Poté jsme se odebrali zpět na cestu do Ratboře. Ve dvě hodiny už všichni byli doma u oběda.