Kelham 2014

Vážení návštěvníci skautského webu Modré želvy,

v následujících řádcích bych Vás chtěl seznámit s jedním velmi významným výročím, které jsme tento rok oslavili, protože tento rok uplynulo 20 let od naší první vzájemné návštěvy se skauty z anglického Newarku, která se uskutečnila v roce 1994. Tehdy poprvé vyjela výprava českých skautů vstříc dobrodružstvím na nově otevřeném západě a to díky dopisu, který zakladatel a první vůdce našeho střediska Adolf Lisý – Hugo adresoval anglickému vedoucímu Rodney Cousins. Jak během naší poslední návštěvy v Newarku Rodney výstižně připomněl, od roku 1994 jsme udělali velký kus práce a umožnili jsme tak, aby více než 1000 českých a anglických skautů – a to jak dětí, tak vedoucích – prošlo těmito přátelskými výměnami. V letošním roce jsme my měli tu čest vyjet za našimi skautskými bratry a přáteli do Velké Británie. Právě tuto poslední výměnu bych Vám v další části tohoto příspěvku rád krátce popsal.

Po dlouhých hodinách strávených v autobuse, ve kterém skauti z našeho a taktéž plaňanského střediska projeli Evropou a dále trajektem přes kanál La Manche, jsme se konečně dostali do Velké Británie. Při příjezdu na tábořiště Kelham, které se nachází několik kilometrů od města Newark, jsme již byli očekáváni a náležitě uvítáni zástupem anglických skautů v čele s vedoucími Val Spyve a Rodney Cousins. První den po náročné cestě byl spíše klidnější a my jsme si tak mohli odpočinout, zabydlet se a také seznámit s novými tvářemi. Již druhý den však začal nabitý program plný her a zábavy. Při aktivitách se bavilo nejen našich 30 dětí, ale i vedoucí, kterých tento rok přijelo do Kelhamu 14. V rámci programu jsme absolvovali řadu výletů a to například do přímořského města Maythorpe, starobylého Lincolnu či sherwoodského lesa, kde podle legendy stále žije světoznámý Robin Hood. Druhou část programu jsme trávili v táboře, kde pro nás naši angličtí bratři připravili pestrý program složený z nejrůznějších aktivit zahrnujících workshopy (hra na bubny, vázání náramků či odpalování raket z plastových lahví), sportovní aktivity (tenis, jízda na kole, střelba z luku nebo bowling), hry v lese či táborové stavby. Mimo to se během 12 dní, které jsme v Kelhamu strávili, uskutečnilo několik tematických dnů jako třeba den vodních aktivit na základně vodních skautů nebo středověký den. Jako během každé výměny nechyběl ani český (resp. anglický) den, během kterého jsme Angličany učili tradiční český tanec polku, jak připravit bramborové placky či některé české hry, které se našim anglickým přátelům obzvláště líbí. Tábor v Kelhamu 2014 jsme zakončili rozlučkovou plavbou lodí po řece Trent, při které se nám v zapadajícím slunci promítaly uplynulé dny s našimi starými i novými přáteli.

Bohužel i tento krásný čas musel jednou skončit a tak jsme si po předání všech dárků a smutném loučení museli dát na 2 roky sbohem. Dobrou zprávou zůstává, že i dále budeme v naší přátelské výměně pokračovat a že i po 20 letech můžeme dalším a dalšími dětem i vedoucím umožnit navazovat nová a nová přátelství se skauty z druhého konce Evropy. Doufám, že se nám v našem úsilí podaří pokračovat minimálně dalších 20 let!

vedoucí oddílu Vlčat, Pavel Havlíček – Paulie